Cele mai bogate tari din lume!
Top 10 cele mai bogate tari din lume
Topul a fost intocmit pe baza cifrelor furnizate de Fondul Monetar International, iar numerele sunt estimative. Dolarul este moneda utilizata in calcularea acestor venituri pe cap de locuitor, avand la baza paritatea puterii de cumparare si produsul intern brut. Cifrele reprezinta o medie intre anii 2010 si 2012. Cele mai bogate tari ale lumii din punct de vedere al venitului anual pe cap de locuitor sunt, in ordinea inversa, urmatoarele:
-
10. Australia - 42.640 dolari / cap de locuitor
O colonie prospera, cu o politica conservatoare, urmand exemplul Marii Britanii. Bazata pe servicii, din care cele mai bine dezvoltate sunt turismul si media, economia Australiei este unul din motoarele partii de sud-est a Asiei si catalizatorul intregii zone Pacific. In afara de acest sector, cresterea economica are in spate exploatarea marilor zacaminte de carbune.
-
09. Canada - 42.734 dolari / cap de locuitor
Colosalul teritoriu nord-american ocupat de Canada nu trebuie sa aprovizioneze decat 35 de milioane de locuitori. Avand in vedere resursele naturale adapostite in acest spatiu geografic vast si politica conservatoare sustinuta de la Londra timp de secole, Canada se bucura de un loc de varf in clasamentul celor mai bogate state ale lumii. Apropierea de Statele Unite ale Americii si piata acesteia de consum au transformat cel mai mare stat al continentului nord-america intr-o suprafata agricola de proportii grandioase, factor determinand in dezvoltarea economica la superlativ din ultimul secol.
-
08. Elvetia - 45.418 dolari / cap de locuitor
Neutralitate, seriozitatea si rigurozitatea sunt calitatile unui stat mic din centrul Europei, caracteristici folosite din plin de sute de ani, pentru dezvoltarea unei economii puternice si un mediu de trai unic in lume. Civilizatia elvetiana este un simbol al prosperitatii si motorul din spatele unei industrii bancare de exceptie, recunoscuta pentru corectitudine si secretizare pana la absurd. Valorile elvetiene nu pot fi puse la indoiala nici atunci cand vorbim despre industrie, in special cea dedicata mecanicii fine - ceasurile elvetiene fiind renumite in lume. Industriile farmaceutice, alimentare sau chimice pun si ele umarul la progresul micului stat central-european, iar turismul, in special cel dedicat mediului de afaceri, ocupa un loc de varf in evolutia serviciilor.
-
07. Emiratele Arabe Unite - 49.012 dolari / cap de locuitor
Petrol, petrol, petrol... Ele sunt cele 3 sau mai multe caracteristici economice ale Emiratelor Arabe Unite. Lasand gluma la o parte, puterea financiara a Emiratelor nu poate fi subiectul unor discutii hazlii. Conducerea statului oriental a luat in calcul epuizarea acestor resurse nemaipomenite si a demarat un program de dezvoltare turistica fara precedent in lume. De altfe, serviciile turistice din Emiratele Arabe Unite sunt a doua sursa de venit, beneficiind de aportul investitiilor fabuloase din ultimele doua decenii. Economia tarii este una dintre cele mai solide ale lumii si cunoaste o explozie remarcabila, independent de situatia crizei financiare modiale.
-
06. Statele Unite ale Americii - 49.922 dolari / cap de locuitor
Ocupand o suprafata imensa si adapostind un numar important de locuitori, Statele Unite ale Americii beneficiaza de aportul unor resurse naturale deosebite, ocupand primele locuri in clasamentele exploatatorilor de petrol sau gaze naturale. O economie robusta, bazata pe resurse naturale, nu putea sustine, totusi, un numar atat de mare de locuitori. Astfel, diversificandu-si industria in special dupa Primul Razboi Mondial, Statele Unite ale Americii dispune, probabil, de cea mai solida economie de sine statatoare a planetei. Ramurile cele mai extinse sunt cele financiare, dar si de productie, fiind al doilea cel mai mare exportator al lumii, dupa China. Infrastructura gigantica, politica de expansiune si investitii in exterior participa si ele la sustinerea economica, la fel cum o fac si turismul, in mod particular sau serviciile, la modul general.
-
05. Brunei - 54.389 dolari / cap de locuitor
Impartind insula Borneo cu Malaezia si Indonezia, Brunei se poate considera un stat norocos. Accesul la resursele de petrol si gaze naturale ii confera un statut aparte, iar masurile economice luate, pe rand, de autoritatile de la Bandar Seri Begawan, au avut menirea sa intareasca din punct de vedere economic statul sud-asiatic.
-
04. Norvegia - 55.009 dolari / cap de locuitor
In Norvegia lucrurile stau de la bine la foarte bine, datorita, in primul rand, caracterului de luptator al natiunii vikinge, de conservare a tot ce inseamna mijloc de viata, culminand, in ultima perioada de timp, cu un fond de economii fabulos, obtinut de pe urma extractiei de petrol din marile inconjuratoare. In clasamentul nostru, al celor mai bogate tari ale lumii, este prima din tarile de dimensiuni importante. O economie bazata pe resurse naturale nu poate fi scoasa cu adevarat in evidenta decat printr-o politica conservatoare, cu ganduri si consecinte sanatoase pentru viitor, asa cum este economia norvegiana.
-
03. Singapore - 60.410 dolari / cap de locuitor
Tara in care guma a fost interzisa prin lege, Singapore, beneficiaza de cateva masuri drastice pe care guvernul le-a luat nu cu multi ani in urma si a explodat din punct de vedere economic, actionand ca un adevarat hub industrial pentru Asia de Sud-Est. Lipsa de resurse naturale a fost combatuta printr-o politica de atragere d investitii straine, factorul determinant in dezvoltarea economica a micului stat insular, desprins in 1965 din Malaezia. Turismul joaca, la randu-i, un rol determinant in economia Singapore. Si cum sa nu beneficiezi de un asemenea aport, cand pui la dispozitia calatorilor unul din cele mai moderne aeroporturi din lume (Changi), o insula, Sentosa, considerata un paradis al vacantelor la distractie pe malul marii?
-
02. Luxemburg - 79.789 dolari / cap de locuitor
Mic nu inseamna neaparat slab. Cand ai la dispozitie un sistem bancar atat de bine pus la punct, o industrie a otelului diversificata, plasata intr-un mediu de viata atat de traditional incat si-a atras supranumele de "inima verde a Europei", nu ai cum sa nu prosperi. Luand in calcul pozitia geografica extraordinara, in mijlocul Europei occidentale si nenumarate posibilitati de export, Luxemburg isi confirma statutul de unul din cele mai dezvoltate state ale lumii, fara a beneficia de resursele naturale incredibile de care dispun statele din Orientul Mijlociu, Rusia sau gigantii din Americade Nord.
-
01. Qatar - 102.211 dolari / cap de locuitor
Bineinteles ca este vorba despre petrol. Si atunci cand capacitatile de exploatare necesita forta de munca de import, pentru ca populatia locala nu poate face fata cererii, sumele obtinute din cea mai importanta industrie a regiunii nu pot fi neglijabile. Bine, petrolul este si va ramane disponibil in acelasi ritm pentru inca 23 de ani, iar impreuna cu gazele naturale, exploatate si ele considerabil, mai ales in ultima vreme, aduc la bugetul statului resurse importante pentru dezvoltarea turismului, ramura a serviciilor pe care se bazeaza, in perspectiva, atat Qatar, cat si alte state din regiune.
In clasamentul celor mai bogate tari ale lumii intocmit de Fondul Monetar International, Romania ocupa locul 74, departe de fruntea clasamentului, cu un venit pe cap de locuitor de aproximativ 8 ori mai mic decat al Quatarului. Romania este devansata, in mod surprinzator, in acest clasament, de state precum Barbados, Seychelles, Trinidad si Tobago sau Chile, aflandu-se la coada clasamentului tarilor din Uniunea Europeana. Romania are un venit anual de 12.808 dolari pe cap de locuitor, la aproximativ o treime de media Uniunii Europene, situata in jurul cifrei de 36.000 de dolari pe cap de locuitor.
Totusi, dupa noi in acest clasament gasim state importante, precum Brazilia, Africa de Sud sau China. Republica Moldova se afla si ea in urma noastra, cu 3.415 dolari pe cap de locuitor.